Recept

Kroonjuweel: gemarmerd eitje met biet en augurken

Bereiding

 1. Kook de eieren 8 minuten, giet ze af en laat ze in koud water afkoelen tot handwarm.
 2. Tik de schalen van de eieren enkele keren op de werkbank zodat ze licht barsten en rol ze dan voorzichtig op de werkbank zodat er meer haarscheurtjes in de schalen komen. NIET PELLEN!
 3. Leg de eieren terug in de pan en doe er de inhoud van een pot Kroon rode bietenschijfjes bij; pas op voor spatten op je kleding. Houd 1 schijfje apart voor stap 5. De eieren moeten net onder staan. Is dat niet het geval, doe er dat zoveel water bij dat dat wel het geval is.
 4. Plaats de pan met inhoud op de hittebron en breng alles aan de kook. Laat 3 minuten koken en neem de pan dan van de hittebron. Plaats ongeveer 30 minuten op een taartrooster (middelste lade tegenover de ovens) om af te koelen.
 5. Dep het apart gehouden schijfje biet droog en snijd er fijne reepjes (julienne) van en die in fijne blokjes (brunoises). Snijd ook de augurken in ongeveer even dikke plakken en in fijne brunoises
 6. Pel de lauwwarme eieren die nu prachtig gemarmerd zijn. De bietjes bewaren voor stap 9.
 7. Snijd de eieren over de lengte in tweeën en leg de eigelen op een groot bord.
 8. Per dooier toevoegen: een afgestreken dessertlepel mayonaise, een snuf zout en een mespuntje kerriepoeder. Prak met een vork tot een gladde massa en doe die in een spuitzak met kartelmondje.
 9. Neem 8 grote schijven rode biet en maak er met een steker een gat in.
 10. Leg elk van de 8 schijven op een witte tip en die op een leitje of op een mooi (zwart) serveerblad.
 11. Spuit in de holtes een mooie toef eigeelcrème en garneer die met julienne van augurk en rode bietjes.
 12. Bestrijk de bolle zijde van de gemarmerde eitjes licht met olie (die proef je niet) en leg tegen elk gevuld bietje een eitje met het gat naar onder.
 13. Leg er kruislings twee sprietjes bieslook op als garnering.
 14. Dek eventueel af met vershoudfolie tot serveren.
 15. Leg à la minute op elk eitje enkele fragmentjes zwart lavazout en minuscule brunoises van biet en augurken. Serveer meteen.